Vetrogeneratori magnetne tehnologijeOvaj tip vetrogeneratora obezbeđuje mnogo profitabilniju proizvodnju od energije koja se dobija putem vetrenjača.
Minimalna potrebna brzina vetra za pokretanje  tih vetrenjača je 5-7 m/s, a Srbija raspolaže tom snagom vetra tokom godine od samo 1500-1800 h, što čini manje od 20 % ukupnog broja časova godišnje što nam govori da je povraćaj investicije mnogo duži nego kod vetrogeneratora magnetne tehnologije.Zato se prekoračuje najnovija tehnologija vetrogeneratora takozvana levitaciona ili magnetna tehnologija.


Za pokretanje vetrogeneratora magnetne tehnologije potrebna je minimalna brzina vetra od  samo 1.5 m/s - do 40 m/s, što govori da je iskorišćenje kapaciteta vetrova više od 50%, tek rok otplate investicije mnogo brži nego kod vetrenjača.Sama ova činjenica nas upućuje na to da je proizvodnja energije magnetnom tehnologijom mnogo profitabilnija od vetrenjača.

Veliki energetski potencijal ruže vetrova sa Karpata
Ruža vetrova pokriva celu Vojvodinu , Istočnu Srbiju i deo Šumadije .
Realizacija projekta polja sa vetrogeneratorima na bazi najsavremenije magnetne tehnologije - komapanije Grand Energy Plant iz programa vetroenergije Srbiji bi donosila polovinu električne energije koju nam donosi srpski deo hidroelektrane Đerdap,što bi zaista bio veliki upeh i isplativa investicija .
Vetrogeneratori magnetne tehnologije
Ovi magnetni generarori su najnovija tehnologija jer mogu da koriste brzinu vetra od 1.5 do 40 m/s, što je preko 50% ukupnog perioda.

Opširnije>>>
Energija iz biomase
Korišćenje ove energije može se prihvatiti SAMO ukoliko se biomasa proizvodi na degradiranim i nepoljoprivrednim zemljištima.

Opširnije>>>